Przejdź do głównej zawartości
Jaglane ciasto pomarańczowe
Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj i u mnie jest to ciasto pomarańczowe , ale to bez znaczenia..Ciasto jest smaczne, ale potrzebna jest filiżanka kawy, herbaty a nawet mleka..bo jest tak jakby "zapychające"..ale ogólnie pyszne.Upieczone wczoraj wieczorem...i już gdzieś znikło haha..więc chyba było dobre..
- 1 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. mąki jaglanej Skworcu
- 1 szkl. cukru trzcinowego [ białego]
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 4 jajka (w temperaturze pokojowej)
- sok z 1/2 cytryny /pomarańczy
- otarta skórka z 1/2 cytryny /pomarańczy
Masło roztopić i dodać sok i skórkę z pomarańczy. Ostudzić. Jajka z cukrem utrzeć na gęstą, puszystą masę. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką jaglaną oraz proszkiem do pieczenia. Powoli, cały czas mieszając, dodać mąki do utartych jajek z cukrem. Na końcu dodać ostudzone masło i mieszać, aż do uzyskania ciasta o konsystencji np. budyniu. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem. Piec przez około 40 - 50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
Ale puchate! Smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam z mąki jaglanej - koniecznie muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń