- 50 dkg mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 20 g miodu
- 1 łyżeczka cukru
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- szczypta soli
- 75 g miękkiego masła
- 1 ,5 szkl. mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl. cukru
- 1 jajko całe + 1 żółtko
- 125 g miękkiego masła
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej
- dowolne owoce
- 1 białko (pozostałe z jajka na budyń)
Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto rośnie przygotować budyń i kruszonkę.W 1 szklance mleka rozpuścić cukier i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać z jajkiem i żółtkiem,mąkami, a następnie wlać do zagotowanego mleka. Wszystko jeszcze raz zagotować, ciągle mieszając.Odstawić przykryty folią do wystygnięcia.Mąkę i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypując mąką i podzielić je na części [ około 50-60 g].Z każdej zrobić kulę, położyć ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, za pomocą szklanki zrobić dołek na nadzienie.W dołeczek położyć wystudzony budyń, ułożyć pokrojone owoce.Odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułki [ boki bułek] posmarować białkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka , na wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Bardzo piekne drożdżówki upiekłaś . Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńPiękne drożdżówki...
OdpowiedzUsuńNa każda porę dnia.
:)
Dziękuję za udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
Trochę "pracy" z drożdżowym, a potem jakie wspaniałe tego efekty! :) Skradłabym Ci jedną, albo i dwie takie drożdżówy ze zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuń