Przejdź do głównej zawartości
Sernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj.
składniki na masę serową:
- 800g tłustego twarogu
- 100g masła
- 1 szkl cukru
- 1 szkl mleka
- 2 budynie śmietankowe
- karmel Delecta
składniki na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe]
dodatkowo:
- 2 duże paczki herbatników
- polewa czekoladowa
Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość dokładnie wymieszać Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce].Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Wierzch masy jabłkowej przykryć warstwą herbatników.Odstawić do zastygnięcia. Polać polewą czekoladową, dowolnie udekorować.
apetyczne ciasto:)
OdpowiedzUsuńale fajna propozycja, nie pomyślałabym że jest on bez pieczenia :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie. Na niedzielny relaksik jak znalazł :) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńser i jabłka to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuń