Ciasto serowo-jabłkowe

Sernik gotowany dodatkowo z warstwą jabłek..pycha..pomysł podpatrzyłam tutaj.
składniki na masę serową:
  • 800g tłustego twarogu
  • 100g masła
  • 1 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • karmel Delecta
składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek
  • 2 galaretki brzoskwiniowe [ truskawkowe]
dodatkowo:
  • 2 duże paczki herbatników
  • polewa czekoladowa
Blachę o wymiarach 33×22 wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników.Zmielony twaróg zmiksować z masłem i cukrem, dodać budynie wymieszane ze szklanką mleka .Całość dokładnie wymieszać Masę przełożyć do garnka z grubym dnem i doprowadzić  do wrzenia, cały czas mieszając, żeby nie przywarła do dna. Gotować na małym ogniu przez ok. 5 minut, aż masa będzie puszysta, dodać karmel i wymieszać.Gorącą masę wyłożyć na herbatniki i przykryć kolejną warstwą herbatników. Odstawić do wystygnięcia.Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę [ zetrzeć na tarce].Przełożyć do garnka i prażyć na małym ogniu do momentu gdy zmiękną. Zdjąć garnek z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściły. Gorącą masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Wierzch masy jabłkowej przykryć warstwą herbatników.Odstawić do zastygnięcia. Polać polewą  czekoladową, dowolnie udekorować.

Komentarze

  1. ale fajna propozycja, nie pomyślałabym że jest on bez pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo pysznie. Na niedzielny relaksik jak znalazł :) Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. ser i jabłka to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.