Duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
- 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
 - 20 g świeżych drożdży
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1/2 szkl letniej wody
 
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
Zioła po 1 łyżeczce:
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
- majeranek
 - kolendra
 - kminek
 - szałwia
 - tymianek
 - czarnuszka
 - cząber
 - rozmaryn
 - bazylia
 
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
 - 1 łyżeczka soli
 
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
- 500 g mąki chlebowej
 - 1/2 szkl. płatków owsianych
 - 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
 - zaczyn drożdżowy
 - zalewa ziołowa
 - ok 1/2 szkl wody
 
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.
Chleb ziołowy na blogach:

Lubię zioła w wypiekach. Ale typowo ziołowego chleba nie jadłam. Uwielbiam domowy chlebek, a Twój wygląda tak kusząco :) Pozdrawiam serdecznie :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńBożena,
OdpowiedzUsuńpięknie Ci się udał!
Upieczony wzorcowo.
Dziękuję za Twój udział w naszej Piekarni.
Pozdrawiam!
Widzę, że chlebek się udał i pięknie wyrósł. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Jacek
Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dziękuję za wspólne pieczenie, bardzo ładnie Ci się upiekł, cieszę się chleb smakował, serdecznie pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńTwój chleb całkiem jak kapelusz i pięknie wypieczony. Dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity wypiek! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWspaniały chlebuś Bożenko :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPiekarnia motywuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas!
Mistrzowski miękisz i widać, że moc wyrastania miał potężną :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie.
Wyrósł przepięknie, aż ponad miarę. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńależ wyrósł :) piękna struktura :) dziękuję za wspólne pieczenie, pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńMąka chlebowa to jaka????
OdpowiedzUsuń