Przejdź do głównej zawartości
Chałki były tak szybko "zżarte", że nie było mowy o zrobieniu innego zdjęcia.
- 50 dkg mąki
- 1 szkl.ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 1 całe jajo
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- dowolne nadzienie [ u mnie masa makowa]
Z drożdży, mleka cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić na kilka minut.Do mąki dodać wyrośnięty rozczyn , jajko, cukier waniliowy i sól,wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Pozostawić do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na trzy części.Każdą z nich rozwałkować na prostokąt. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć przygotowane nadzienie, zwinąć roladki. Z 3 roladek zapleść warkocz.Chałki przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną folią aluminiową i zostawić do wyrośnięcia jakieś 20-30 minut. Następnie posmarować wierzch chałki żółtkiem.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
uwielbiam chałki,a tu jeszcze mamy mak:)
OdpowiedzUsuńNie ma takiego wypieku z udziałem maku, ktorego bym nie lubiła. Pyszna chałka. Idealnie wypieczona. Pozdrawiam cieplutko :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńcudowna, domowa chałka! :) uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń