- 300 ml ciepłego mleka
- 30 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 175 g mąki żytniej chlebowej Młynomag
- 275 g mąki pszennej typ 500
- 140 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
- złoty len Skworcu do posypania bułek
Obie mąki i drożdże razem wymieszać.Mleko i masło podgrzać ,dodać sól i wlać do ziemniaków.Wymieszać dokładnie, aby nie było grudek. Jak masa będzie letnia to dodać do wymieszanych mąk. Wyrobić ciasto, pozostawić pod przykryciem na 2 godziny do wyrośnięcia. Podczas wyrastania należy dwukrotnie wyjąć ciasto na blat i rozciągnąć na kształt kwadratu i składać w paczuszkę, pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Następnie ciasto lekko zagnieść i podzielić na części [10 -16], ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wysypaną mąką. W każdej bułce zrobić pośrodku wgłębienie drewnianym trzonkiem od łyżki. Bułki przykryć i zostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bułki spryskać wodą,posypać np.złotym lnem . Piec bułki 20-25 minut, aż się zarumienią, piekarnik podczas pieczenia spryskać wodą [ zapomniałam]. Upieczone bułki wystudzić na kratce.
Pożywne i solidne buły! Wiesz, że nie robiłam jeszcze z ziemniakami? Inspirujesz mnie niesamowicie Bożenko :)
OdpowiedzUsuńmniam, uwielbiam domowe bułeczki; też czasem wzbogacam drożdżówkę ziemniakami...
OdpowiedzUsuń