Brak jajek w domu, brak chęci wyjścia do sklepu, a coś słodkiego zjadłoby się...ale jest i na to rada...babka bez jajek..no i najważniejsze szybko się robi..wystarczy wymieszać składniki łyżką , przelać do foremki i upiec..Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego często wykorzystuję w swojej kuchni..tym razem upiekłam babkę z jego dodatkiem.
- 3/4 szkl.oleju rzepakowego
- 1,5 szkl.jogurtu naturalnego
- 350 g mąki
- 220 g cukru
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne bakalie
Ciekawa propozycja z babką bez jajek. Kiedyś używałam do wypieków oleju rzepakowego. Pięknie się prezentuje ciasto. Pozdrowionka! :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuń