Przejdź do głównej zawartości
"Rafaello" kulki z kaszy manny
Uwielbiam kokos i musiałam wypróbować ten przepis..kulki wyglądały tak pysznie i mnie skusiły...czytałam także komentarze zachwalające te kulki ..no i jestem zawiedziona..w sumie były niby zjadliwe ,ale takie jakby gumiaste i mało słodkie, pomimo , że i tak dałam więcej cukru niż w przepisie..Spodziewałam się czegoś lepszego...no , ale komentarze z taką samą opinią też w sumie były..
- 200 g mleka
- 200 g wody
- 100 g kaszy manny Cenos
- 20 g cukru [ dałam więcej ]
- cukier waniliowy
- 15 g płatków migdałowych
- wiórki kokosowe
Do garnka wlać mleko, wodę i wsypać kaszę mannę oraz cukier. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając tak długo, aż kasza będzie gęsta. Do gorącej kaszy wsypać płatki migdałowe i wymieszać. Kaszę odstawić do lekkiego przestygnięcia. Z lekko ciepłej kaszy formować kulki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Gotowe rafaello schłodzić w lodówce kilka godzin.
O rafaello z kaszy jaglanej słyszałam, ale o takiej wersji jeszcze nie :D Jako, że kokos uwielbiam, z pewnością wkrótce wypróbuję i ten przepis i przekonam się na własnej skórze (albo raczej na własnym podniebieniu) czy jest to warte zachodu :)
OdpowiedzUsuńDla mnie za bardzo nie smakowało..ale wiadomo, każdy ma inne gusta.Jak zrobisz daj znać jak smakowało.
UsuńEkstra. Ja rafaello w każdej postaci uwielbiam :) Także i to przypadło by mi do gustu. Super pomysł. Megly (megly.pL)
OdpowiedzUsuńBożenko fajny pomysł na coś pysznego i słodkiego :)
OdpowiedzUsuńObawiam się czy nie wyjdą zbyt gumiaste, takie trochę mordoklejki... Czy słusznie? Daj znać, bo ochota za mną chodzi, żeby przepis wypróbować ;)
OdpowiedzUsuńGumiaste były ..w sumie zjadliwe, ale jak to mój mąż mówi ..d..py nie urywa..Powtórki na pewno nie będzie, bo szału na prawdę nie było..no ale każdy ma inne gusta i smaki.
Usuń