- mięso wieprzowe np.łopatka
- mięso drobiowe
- żelatyna
- dowolne przyprawy np.obsypka bosforska Skworcu
Oba rodzaje mięsa pokroić w kawałki,przełożyć do miski, dodać przyprawy i żelatynę,dokładnie wymieszać.Do szynkowaru wyłożyć mięso i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Ale piękna! Dzięki niej każda kanapeczka wyglądałaby apetycznie :) Musi wybornie smakować :) Ekstra! Pozdrowionka! Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuń