Przejdź do głównej zawartości
Jak Wielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki, jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma haha...pomysł na takie zajączki znalazłam tutaj.
- 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej Młynomag]
- 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej Młynomag]
- 2 spore szczypty soli( około 2-4 g)
- 2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki
- 7g suchych drożdży [ 20 g świeżych]
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80-90g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
- 3/4- 1 szkl. letniego mleka
W misce wymieszać obie mąki, wsypać sól, cukier i drożdże. Następnie wlać chłodne masło, jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 17o stopni.Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem pociąć ciasto na 13-14 pasków( 12 na zajączki, pozostałe na ogonki). Końcówki ciasta lekko pociągnąć, aby nadać im bardziej spiczasty kształt. Paski zawijać w króliczki, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem , zachowując odstępy.Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzone można polać lukrem .
Fajny pomysł, żeby zrobić takie zajączki :) Będą ładnie wyglądały na stole :)
OdpowiedzUsuńSuper - idealny przepis na Wielkanoc, no bo kiedy najlepiej smakują takie zające, jak nie właśnie teraz? ;) Pozdrawiam ciepło :)
OdpowiedzUsuń