Przejdź do głównej zawartości
Baba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była.Na świąteczny stół też się nada.
- 50 dkg mąki Młynomag
- 20 g świeżych drożdży
- 70 g stopionego, ciepłego masła
- 1 szkl. mleka
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 2- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
Nadzienie
Ser przełożyć na sito i osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru i mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować.
W przybliżeniu blisko roku nie jadłam babki drożdżowej. Stęskniłam się już za nimi. W wersji anyżowej chyba jeszcze nie dane było mi jej spróbować, niestety. Piękna! :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :) Megly (megly.pL)
OdpowiedzUsuńA u mnie ostatnio drożdżowo dość często było,i nie tylko babka.Z anyżem robiłam pierwszy raz.Pozdrawiam.
UsuńPiękna babka :) Chociaż anyż do mnie chyba nie przemawia, bo z tego co pamiętam, ma taki trochę dziwny smak i zapach, ale myślę, że pominięcie go dużo nie ujmie tej babce xD
OdpowiedzUsuńZgadza się, anyż ma taki nietypowy smak i zapach..landrynek anyżowych w sumie za bardzo nie lubiłam.A cieście anyż jest wyczuwalny, ale nie tak intensywnie .W sumie można pominąć i to nie zaszkodzi wypiekowi.
UsuńWygląda pysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie :D
OdpowiedzUsuńNa świąteczny stół i nie tylko się nada! Moja babcia robiła kiedyś z olejkiem anyżowym, więc został mi ogromny sentyment :) Dzięki, Bożenko, za wspólne pieczenie!
OdpowiedzUsuńAnyżową upieke na bank, fajnie się razem wypieka i świąteczne przepisy zbiera :-)
OdpowiedzUsuńCudowna babka :-) dziękuję za wspólne wypieki :-)
OdpowiedzUsuńLubię zapach anyżku właśnie piję herbatkę i taka babka na pewno by do niej pasowała . Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń