Babka drożdżowa anyżowa

Baba drożdżowa pachnąca anyżem..mniam..pyszna była.Na świąteczny stół też się nada.
  • 50 dkg ki Młynomag
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 70 g stopionego, ciepłego masła
  • 1 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 2- 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego anyżu
Nadzienie 
Ser przełożyć na sito i osączyć, następnie dodać cukier i żółtko.Z drożdży , cukru i mleka zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut.Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Następnie rozwałkować na kształt prostokąta,posmarować serem ricotta,posypać mieszanką keksową i rodzynkami.Zawinąć roladę,przełożyć do formy z kominkiem, sklejając końce ciasta.Odstawić do wyrośnięcia.Piec około 50-60 minut w temperaturze 160 stopni.Po upieczeniu dowolnie udekorować.






Komentarze

  1. W przybliżeniu blisko roku nie jadłam babki drożdżowej. Stęskniłam się już za nimi. W wersji anyżowej chyba jeszcze nie dane było mi jej spróbować, niestety. Piękna! :) Serdeczne pozdrowionka. Miłego dnia :) Megly (megly.pL)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A u mnie ostatnio drożdżowo dość często było,i nie tylko babka.Z anyżem robiłam pierwszy raz.Pozdrawiam.

      Usuń
  2. Piękna babka :) Chociaż anyż do mnie chyba nie przemawia, bo z tego co pamiętam, ma taki trochę dziwny smak i zapach, ale myślę, że pominięcie go dużo nie ujmie tej babce xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, anyż ma taki nietypowy smak i zapach..landrynek anyżowych w sumie za bardzo nie lubiłam.A cieście anyż jest wyczuwalny, ale nie tak intensywnie .W sumie można pominąć i to nie zaszkodzi wypiekowi.

      Usuń
  3. Wygląda pysznie. Dziękuję za wspólne pieczenie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Na świąteczny stół i nie tylko się nada! Moja babcia robiła kiedyś z olejkiem anyżowym, więc został mi ogromny sentyment :) Dzięki, Bożenko, za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Anyżową upieke na bank, fajnie się razem wypieka i świąteczne przepisy zbiera :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna babka :-) dziękuję za wspólne wypieki :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię zapach anyżku właśnie piję herbatkę i taka babka na pewno by do niej pasowała . Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.