- 60 dkg mąki tortowej Młynomag
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 265 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- barwnik czerwony
- krem czekoladowy lub marmolada
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło. Wyrobić,podzielić na dwie części.Do jednej dodać barwnik i ponownie wyrobić. Zostawić do wyrośnięcia. Obie części ciasta osobno rozwałkować, a następnie jedną część położyć na drugą i ponownie rozwałkować, aby połączyć obie części.Podzielić na dwie części.Jedną część posmarować kremem czekoladowym, przykryć drugim płatem ciasta, lekko rozwałkować.Pokroić na 2-3 cm paski.Skręcić , a potem zwinąć w bułeczkę.Odstawić do wyrośnięcia na 15 min. Piec około 20 minut w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku.
Na szczęście film był fajny :) A te bułeczki ze zdjęcia wyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńMisternie zrobione i bardzo apetycznie wyglądające drożdżóweczki :)
OdpowiedzUsuń