Szybko i smacznie..pomysł na taką rybę w cieście podpatrzyłam tutaj, tylko , że ja podałam bez sosu..
- filety dowolnej ryby
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb
- 50 g mąki luksusowej Młynomag
- 75 ml wody
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- papryka słodka
- odrobina soli i pieprzu
Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia.Mleko z wodą, jajkiem i octem zmiksować [ ja wymieszałam widelcem], następnie dodać mąkę, sól oraz pieprz, paprykę - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawić na 10 minut do napęcznienia.Filety pokroić na kawałki ,skropić sokiem z cytryny i posypać przyprawą do ryb. Rybę zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na oleju po około 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przełożyć na ręczniki papierowe aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ciekawy pomysł na ciasto paprykowe. Nieźle się musi komponować z rybką :)
OdpowiedzUsuń