Przejdź do głównej zawartości
Coś pysznego , drożdżowego...zdjęcia chałki prawie od razu po upieczeniu..
dodatkowo:
3/4 szkl. mleka wymieszać z 1 łyżeczką cukru, drożdżami i 1 łyżką mąki.Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut.Z reszty mąki, cukru, rozczynu, roztopionego i wystudzonego masła, jajka, szczypty soli zagnieść elastyczne ciasto, podzielić na 3 równe części.Do pierwszej części ciasta dodać kakao, do drugiej wiórki kokosowe, a do trzeciej mak. Wszystkie części ciasta [ osobno] wymieszać z dodatkami .Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości .Z każdej części uformować wałki .Ułożyć najlepiej od razu na blaszce wyłożonej papierem .Złączyć końce wałków ze sobą i zapleść warkocz.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, następnie wierzch chałki posmarować rozbełtanym jajkiem.Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 35 - 40 minut .
pyszna i taka wypieczona!
OdpowiedzUsuń