- 50 dkg mąki luksusowej Młynomag
- 10 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki mleka w proszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 1 czubata łyżeczka soli
- mleko do posmarowania
- sezam Skworcu do posypania
Wszystkie składniki umieścić w misce.Wszystkie składniki umieścić w misce miksera, wyrabiać przez 5 minut, przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 3 godzin do wyrośnięcia [ u mnie rosło w multicookerze].Następnie zagnieść ciasto,rozwałkować, kubkiem lub okrągłą foremką wycinać kółka,ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Bułki przed wstawieniem do piekarnika posmarować mlekiem, posypać sezamem.Piec około 20 minut.
Rady [ sprawdzone przeze mnie] znalezione gdzieś w necie:
Nigdy nie wstawiać do piekarnika dwóch blach naraz, ponieważ bułki położone niżej będą pękać! Najpierw piec bułki na pierwszej blasze, a dopiero później wstawić drugą blachę.
Bułeczki najlepsze są w dniu wypieku, a przez następne 2-3 dni można je łatwo odświeżyć – wystarczy skropić je delikatnie wodą i włożyć na 1-2 minuty do gorącego piekarnika.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.