- 2 podwójne piersi z kurczaka
- sól, vegeta
- 2 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 szkl. mleka
- przyprawa do kurczaka
Pierś z kurczaka zalać zimną wodą, dodać vegetę, sól, doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut na średnim ogniu ( mięso powinno być lekko twarde). Wyjąć, a gdy przestygnie pokroić na niewielkie kawałki. Jajka rozkłócić, wymieszać z mąką i mlekiem, dodać przyprawę [ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany].Kawałki mięsa zanurzać w cieście i kłaść na rozgrzany na patelni głęboki olej [ smażyłam we frytkownicy] Smażyć na złocisty kolor ze wszystkich stron.
Ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńA nie można by było surowego kurczaka smażyć?
Ja wolałam troszkę mięsko podgotować..Surowe trzeba by było dłużej smażyć..tak mi się wydaje.
UsuńPewnie tak :) na pewno zrobię! mam ochotę pokombinować z kurczakiem a to danie idealnie mi się w te kombinacje wpisuje ;)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie domowe KFC! :) A o ile lepsze, bo wiesz co jesz i że świeżego oleju do smażenia użyłaś ;)
OdpowiedzUsuń