Kardemummabullar -czyli szwedzie bułeczki kardamonowe

 Kolejne wypiekanie na śniadanie..ostatnio nie brałam udziału w tym wypiekaniu, ale tym razem upiekłam..w sumie zaplanowałam upiec coś innego, ale jak zobaczyłam zaproszenie do tego pieczenia, od razu skorzystałam.Przepis pochodzi z bloga Dorotki..Sposób zawijania tych fikuśnych  bułeczek można zobaczyć na filmiku..Ja do tych bułeczek wykorzystałam zamiast mąki chlebowej - mąkę z Młynomagu..tym razem użyłam mąki luksusowej ..i znów ciasto idealnie się zagniatało...
Razem ze mną bułeczki piekły:Marzenka,Lidia, Angelika,Marzenka, Ewelina, Agata, Dorotka, Ewa.

Składniki na 17 sztuk:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn ), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić aż, będzie miękkie i elastyczne ciasto. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości.[ u mnie rosło w multicookerze ]
Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokąta po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zwinąć, jak na filmie (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!

Nadzienie kardamonowe:

  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)[ dałam zwykły biały]
  • 1.5 łyżki zmielonego kardamonu [ dałam 1,5 łyżeczki]

Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.

Syrop cukrowy:

  • 70 ml wody
  • 1 łyżka golden syrupu*

Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.
* Jeśli nie posiadasz golden syrupu, przygotuj syrop cukrowy przez zagotowanie 70 ml wody z 60 g cukru, do rozpuszczenia się cukru.

Cukier kardamonowy:[ wg mnie za duża porcja]

Składniki wymieszać.

Metoda dla maszynistów:

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie do chleba w kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough' (około 1,5 h), po czym ciasto wyjąć, krótko wyrobić i dalej postępować według powyższego przepisu.









Komentarze

  1. Wspaniałe ci wyszły, dziękuje za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za wspólny słodki czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodałam tyle kardamonu jak w przepisie i nie było za dużo, były przepyszne. Dzięki Bożka za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie każdy lubi kardamon..i ja ciut zmniejszyłam.

      Usuń
  4. Góra słodkości :) Dzięki wielkie za udział w wypiekaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne zawijaski:-) Dziękuje za wspólne smakowanie:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne bułeczki, dziękuję za wspólne wypiekanie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetne jest to zawijanie. Wygląda skomplikowanie, ale efekt niesamowity :) Ja również dziękuję za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.