Biszkopt
- 4 jajka
- 1 szkl.mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl.cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 szkl. soku Kubuś
- 1 szkl. wody
- 2-3 łyżki
- cukru
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
Masa śmietanowa
- 0,5 śmietany 30 %
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka
- herbatniki [ u mnie kakaowe]
- polewa lub inna dekoracja
Białka ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając cukier. Dodawać żółtka, jedno po drugim i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia . Delikatnie wymieszać i przelać do blaszki .Piec w temperaturze 175 stopni przez około 30 minut. .Gdy lekko przestygnie końcówką łyżki drewnianej zrobić otwory na około połowę wysokości.
Sok Kubuś i cukier zagotować. Mąki dokładnie wymieszać w wodzie i dodać do soku, dokładnie wymieszać. Gotować chwilę aż masa zgęstnieje, najlepiej cały czas mieszając.Masę przelać na wystudzony biszkopt z dziurkami -wlewając masę w dziurki.
Na masę wyłożyć herbatniki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem , dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wyłożyć na herbatniki.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować.
Na masę wyłożyć herbatniki.
Galaretkę rozpuścić w 1 szkl.wrzącej wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem , dodać tężejącą galaretkę i wymieszać.Wyłożyć na herbatniki.Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Dowolnie udekorować.
Rewelacyjny pomysł na wykorzystanie soku "Kubuś" :) Super Ci wyszło!
OdpowiedzUsuń