Piernik staropolski-dojrzewający- etap II

No i przyszła pora na pieczenie placków na piernik..ciasto dojrzewało od miesiąca..niby w przepisie jest, żeby piec placki 3-5 dni przed świętami.ale ja upiekłam je wczoraj wieczorem..a dziś lub jutro  przełożę..zrobię ciut inaczej..zobaczymy co z tego będzie..
Przepis dla przypomnienia podaję w całości..Przepis na ten piernik znalazłam u Margarytki ,a pochodzi z książki pt. „W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, autorem jest Tadeusz Żakiej (książka wydana pod pseudonimem Maria Lemnis, Henryk Vitry w 1979 roku).Z tej porcji wychodzą 3 podłużne pierniki.
  • 50 dkg prawdziwego miodu 
  • 2 szkl. cukru 
  • 25 dkg smalcu albo masła 
  • 1 kg mąki 
  • 3 jajka 
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ szkl.zimnego mleka 
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 – 3 torebki przyprawy do piernika

do przełożenia:

  • powidła śliwkowe
  •  masa marcepanowa, czekolada, masa orzechowa 
polewa:
  • czekolada albo lukier wg uznania
Etap II
3 – 5 dni przed świętami:
Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie.
Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).
2 -5 tygodni przed świętami:

Miód, cukier, przyprawy korzenne, smalec i masło podgrzać na wolnym ogniu, odstawić do wystygnięcia . Mąkę przesiać razem z solą. Sodę rozpuścić w mleku. Do letniej masy dodać mąkę z solą, jajka, mleko z sodą i wyrobić starannie gładkie ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do kamiennego lub szklanego pojemnika przykryć czystą lnianą ściereczką  lub folią spożywczą.
Etap II
3 – 5 dni przed świętami:
Dojrzałe ciasto wyjąć z lodówki kilka godzin przed pieczeniem, aby się ogrzało. Podzielić na 3 części, każdą z nich rozwałkować na grubość 0,5 cm, przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 20 minut. Każdy blat ciasta piec osobno. Zostawić do ostygnięcia – placki stwardnieją, ale po 2 – 3 dniach skruszeją i zrobią się miękkie.
Ostudzone placki od razu przełożyć wedle uznania;powidłami lub masą. Po przełożeniu przykryć piernik papierem do pieczenia i równomiernie obciążyć. Zostawić na 2 – 3 dni w chłodnym miejscu (niekoniecznie w lodówce).
1 dzień przed świętami:

Piernik przekroić w poprzek na 3 części.Oblać czekoladą i ozdobić wedle uznania. Odłożyć w chłodne miejsce.
Piernik przechowywany w chłodnym miejscu zachowuje długo świeżość. Należy tylko dobrze owinąć w papier śniadaniowy i lnianą ściereczkę.


Świąteczne słodkości! 2015

Komentarze