Drożdżówka z masą makową


    Na święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie.
    • 75 dkg mąki 
    • 300 ml mleka
    • 90 g cukru
    • 2 jajka
    • 10 dkg masła
    • 1 łyżeczka soli
    • 25 g drożdży świeżych
    • masa makowa
    kruszonka:
    • 50 g mąki 
    • 25 g cukru 
    • 35 g masła 

    Wszystkie składniki kruszonki zagnieść w miseczce na jednolitą masę, włożyć do lodówki.Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru.Odstawić,aż drożdże się rozpuszczą, a następnie dodać masło, jajka oraz sól.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia.Ciasto podzielić na 2 części , każdą rozwałkować na prostokąt ,wyłożyć masę makową i zwinąć roladę.Roladę troszkę rozpłaszczyć i przeciąć nożem wzdłuż na kilka pasków.Pocięte paski ułożyć w dowolny sposób na blachę i odstawić do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posypać kruszonką .Piec około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.





    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.