- 35 dkg mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 200 ml ciepłego mleka
- 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
- 50 g masła
- 0,5 łyżeczki soli
- pieczarki
- cebula
- parówki
- sos cygański
- papryka
- sól, pieprz
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną paprykę i pieczarki , parówki,kilka minut razem smażyć.Dodać sos , doprawić do smaku.Zagotować i wystudzić.
Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Każdą część nadziać farszem i formować bułeczki.Następnie układać na blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.
Pysznie nadziane:)
OdpowiedzUsuńZgadza się.
Usuń