Surówka z kapusty i czosnku na drugi dzień


Od dawna przymierzałam się do zrobienia..i bardzo żałuję, że tak długo to trwało..surówka jest pyszna...ponoć można przechowywać w lodówce przez kilka dni..u mnie nie było szans...bo została bardzo szybko zjedzona..ja podjadałam jeszcze taką ciepłą, od razu po zalaniu zalewą..mniam..pycha..taka surówka najlepsza na drugi dzień..ja w sumie zrobiłam ją rano i była na obiad..
  • ½ białej kapusty
  • 2 marchewki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ½ szkl. oleju
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka musztardy 
  • szczypta pieprzu czarnego
Kapustę drobno poszatkować.Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek zmiażdżyć. Olej, cukier, ocet, musztardę,czosnek oraz sól i pieprz wymieszać w rondlu ,zagotować.Gorącą zalewą polać kapustę z marchewką i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).



Komentarze

  1. Potwierdzam,faktycznie dobra, moze stac w lodowce przez dluzszy czas ,ja zrobilam z calej duzej kapusty

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.