Jabłecznik w biszkopcie




To ciasto robiłam w ramach akcji Ciasto na na niedzielę, ale niestety nie udało mi się go dodać do akcji ...moje ciasto było zrobione w ekspresowym tempie..miałam kupione placki biszkoptowe ..więc poszło szybko ...można i polecam upiec własnoręcznie biszkopt...gdyż nie ma porównania z takim kupionym w sklepie...no, ale czasem z braku czasu można iść i na łatwiznę.Moje ciasto również jest z dodatkiem bitej śmietany , takiej w sprayu..więc dodatek tej śmietany "lądował" na cieście tuż przed podaniem..ale w przepisie podaję jak zrobić śmietanę samodzielnie.

  • biszkopt 
  • 2 kg jabłek 
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 2 op. galaretki np.agrestowej 
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Udusić na patelni, pod koniec dodając cukier.Następnie dodać suchą galaretkę i wymieszać.Ostudzić i przełożyć placki biszkoptowe.Odstawić do zastygnięcia.

Bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki 
  • 3 łyżeczki żelatyny 
  • 2 łyżki cukru pudru 


Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę. Masę rozłożyć na biszkopcie i dowolnie udekorować.
Jesienne słodkości!

Komentarze

  1. Wszystko co ma jakąkolwiek zawartość jabłek pożeram bez wahania. Ta zielen w cieście jest bardzo ciekawa. Na pewno spróbuję go zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.