Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym..część zrobiłam tradycyjnie tylko parówka w środku, a do tego sosik do wyboru...remulada lub sos barbecue..a część też z parówką, ale ciasto posmarowałam sosem barbecue, posypałam serem żółtym i dopiero położyłam parówkę..
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka
- 1/4 szkl wody
- 2 łyzki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
- parówki
- ser żółty
- sos barbecue
- remulada
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.[ewentualnie posmarować ciasto sosem, posypać startym serem żółtym , położyć parówkę i owinąć.]Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.
Przepisu nie wykorzystam bo nie jem mięsa ale ! wykorzystam to ciasto, jest genialne nawet do warzyw i sera.
OdpowiedzUsuńhttp://savemydayaleksandraklisko.blogspot.com