Domowy chleb najsmaczniejszy..
- 700 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 0,5 l letniej wody
- 1 łyżka słodu
- pestki słonecznika
Do ciepłego mleka wsypać cukier, dodać rozkruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył.Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę oraz pestki słonecznika. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 150 stopni. Po 1 godzinie chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce.
Chyba się zdecyduje w końcu na multicooker
OdpowiedzUsuńhttp://lubieessc.blogspot.com/
Warto..polecam...ja wcześniej dużo korzystałam z wolnowaru...ale multicooker daje więcej możliowści na różne potrawy.
UsuńWygląda pysznie Bożenko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńjaką mąkę dodać do tego chleba.
Ja daję zwykłą pszenną, tortową, luksusową.
Usuń