Przejdź do głównej zawartości
Sernik na ciemnym spodzie
Serniki i serniczki do wyboru ...to temat wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę....Ja upiekłam sernik według przepisu znalezionego tutaj..mój sernik nie wyszedł taki wysoki...tzn.jak się upiekł był wysoki...ale niestety opadł..ale i tak był smaczny..
Ciasto:
- 1/2 kg maki
- 2 całe jaja
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 200g stopionego tłuszczu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego
- 4 jaja (białka ubić)
- 2 szkl. cukru
- 1 łyżka maki ziemniaczanej (lub 1 budyń śmietankowy)
- 1 kostka margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta ze sparzonej cytryny lub aromat cytrynowy
Wszystkie składniki ciasta zagnieść, podzielić na dwie części i włożyć na 30 minut do zamrażarki.Margarynę (wyjętą wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać stopniowo zmielony twaróg, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową, aż do wyczerpania składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.Jedną część ciemnego ciasta zetrzeć na blaszkę wyłożoną papierem, wylać masę serową i na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.Piec około 1 godziny w temperaturze 185 stopni.Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem .
Bardzo dawno temu robiłam podobny, pamiętam, że był pyszny :)
OdpowiedzUsuńSernik bardzo apetyczny. Uwielbiam nawet te "opadnięte". Dziękuję Bożenko za wspólne pieczenie ciasta na niedzielę. Pozdrawiam. Danusia. :)
OdpowiedzUsuńBożenko jak pysznie tu u ciebie . Sernik okazały ci wyszedł. Pewnie smakuje wyśmienicie . Dziękuje za wspólne pieczenie .
OdpowiedzUsuńPiękny :) też myślałam o takim serniku bo bardzo lubię :) Dziękuje za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuń