Do upieczenia takich ziemniaków przybierałam się od dawna..ale jak już dostałam paprykę wędzoną musiałam wypróbować..w sumie można zrobić i bez takiej papryki, ale akurat ta wędzona daje przyjemny posmak i zapach jakby ziemniaczki były naprawdę pieczone w ognisku..Przepisów na takie ziemniaki w sieci jest wiele ...ja korzystałam z tego.
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szkl. mąki żytniej lub innej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
Obrane i umyte ziemniaki przekroić na pół jeśli są zbyt duże. Mąkę wymieszać z przyprawami [ najlepiej w misce z pokrywką lub torebce], dodać ziemniaki i zrobić im „trzęsienie ziemi”. Potrząsać torbą/miską, by ziemniaki obtoczyły się w mące i przyprawach. Ziemniaki przełożyć na blaszkę. Piec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę. Jeśli piekarnik jest bez termoobiegu, należy co jakieś 10-15 minut obrócić ziemniaki, tak by równomiernie się opiekły. Na ostatnie 15 minut zwiększyć temperaturę do 200 stopni.
dziękuję za udział w zabawie. ziemniaki wyglądają, jakby rzeczywiście były w popiele :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do obejrzenia podsumowania akcji:
http://eksperymentsobotni.blox.pl/2015/08/podsumowanie-akcji-TO-MY-MLODE-KARTOFELKI-2015.html