Rogaliki




Pyszne małe co nieco do kawy lub herbaty..

  • 3,5 szkl.mąki
  • 3/4 szkl.mleka
  • 80 g drożdży świeżych
  • 12 dkg masła [ rozpuszczonego i wystudzonego]
  •  2 jajka
  •  2/3 szkl. cukru
  •  1 cukier  wanilinowy
  • szczypta soli
  • dowolne nadzienie

W letnim mleku rozpuścić drożdże i cukier, dosypać do nich 1 łyżkę mąki i ostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy drożdże wyrosną, dodać resztę składników i wyrobić ciasto na jednolitą masę [ ja wyręczyłam się robotem]. Odstawić je ponownie do wyrośnięcia [ u mnie rosło w misce Tupperware].Zagnieść ciasto.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na przygotowanej blasze.Piekarnik nagrzać do 250 stopni i piec rogaliki aż będą złociste.






Uczta pod gołym niebem

Komentarze