Pyszne klopsiki w sosie koperkowym..
- 50 dkg mięsa mielonego
- 1 jajko
- cebula
- przyprawy [sól. pieprz, vegeta]
- mąka
- marchewka
- cebula
- 1 kostka rosołowa
- listek, ziele
- śmietana
- koperek
Mięso wyrobić z jajkiem i przyprawami.Formować małe pulpeciki , obtaczać w mące i usmażyć na oliwie na rumiano.Wodę z kostką rosołową, marchewką i przyprawami zagotować, dodać usmażone pulpeciki i gotować około 10 minut.Na pozostałej po smażeniu oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę , dodać odrobinę mąki oraz śmietanę i chwilę poddusić , mieszając, aby nie zrobiły się grudki. Dodać do rondla z pulpetami i gotować na małym ogniu jakieś 5 minut.Na koniec dodać posiekany koperek, w razie potrzeby doprawić.
wspaniały przepis !
OdpowiedzUsuń