Gołąbki z wolnowaru


Gołąbki z młodej kapusty..gotowane w wolnowarze..

  • 1 młoda kapusta
  • 50 dkg mięsa mielonego
  • 5 dkg ryżu  
  • 5 dkg kaszy
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • majeranek
  • koncentrat pomidorowy
  • śmietana
 Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Cebulę pokroić i zeszklić, dodać ryż i kaszę ,smażyć kilka minut. Do mięsa mielonego  dodać jajko, cebulkę z ryżem i kaszą , przyprawy i wymieszać.Na liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać.Tak przygotowane gołąbki ułożyć w wolnowarze,  dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym .Ustawić wolnowar . Pod koniec dodać śmietanę .






Komentarze

  1. Ależ ja dawno nie jadłam gołąbków... poproszę dwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć ile...tyle, aby zakrywały gołąbki i jeszcze ciut więcej,..

      Usuń
  3. Surowy ryż i surową kaszę dajemy na panelnie z wcześniej zezłoconą cebulą?
    Nie powinno się ich wcześniej podgotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat w tym przypadku nie gotowałam,ale można podgotować.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.