Babeczki zawijane z truskawkami i rabarbarem

Sezon   truskawkowy jeszcze trwa..trza więc korzystać...

  • 50 dkg mąki
  • 75 g masła
  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 8 łyżeczek czubatych cukru 
dodatkowo

Masło roztopić, dodać letnie mleko. Dodać drożdże, rozpuścić. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować, pociąć na prostokąty. Z jednej strony położyć pokrojony rabarbar i truskawki , posypać cukrem. Z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć.Ułożyć na blaszce [ ja zwinęłam je dodatkowo i włożyłam do foremek na mufinki, w środek włożyłam jeszcze kawałek truskawki] .Pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w temperaturze 220 stopni przez 10 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem , polać rozpuszczoną czekoladą.





Uczta pod gołym niebem

Komentarze