Pomysł na zawijaną drożdżówkę znalazłam tutaj ..świetnie to wygląda...ja zmieniłam nadzienie do drożdżówki..u mnie to truskawki z rabarbarem i kisielem...
- 4 szkl. mąki
- 300 ml letniego mleka
- 4 żółtka
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 70 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki cukru
- 50 dkg rabarbaru
- 20 dkg truskawek
- 1 kisiel truskawkowy
- szczypta soli
- około 3/4 szkl.cukru
1/2 szkl mleka,drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę, sól, cukier, dodać żółtka,wlać drożdże i mleko, masło i wymieszać wszystko.Zagnieść i odstawić do wyrośnięcia. Rozwałkować ciasto na kształt prostokąta, posmarować dżemem truskawkowym [ trochę zostawić do posmarowania upieczonego ciasta]. Najdłuższe boki złożyć do środka , te krótsze też ale tylko końcówki. Utworzony prostokąt rozwałkować ciasto na grubość 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek chwycić w dłonie i skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc coś na kształt spirali. Każdą taką spiralę układać obok siebie na blaszce wyłożonej pergaminem.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeszcze ciepłe ciasto, ale nie gorące posmarować cienką warstwą dżemu. Pomagając sobie pergaminem zwinąć ciasto jak roladę, owinąć folią spożywczą lub ściereczką i odstawić na 1-2 godziny.Po rozwinięciu posypać cukrem pudrem i kroić w plastry.
Drożdżówka zrobiona przez Justynkę.
Łał, wygląda niesamowicie efektownie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na takie skręcanie ciasta, wygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! :D
OdpowiedzUsuń