Przejdź do głównej zawartości
Przepis pochodzi z książeczki "Proste i wykwintne dania z mielonego" z serii Lubię gotować ..znaleziony tutaj.
- 40 dag mięsa mielonego
- 20 dag wędzonego boczku
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 1/2 szkl. mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
Cebulę posiekać i usmażyć na łyżce masła.Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć .Zemleć razem z boczkiem pokrojonym w kostkę i połączyć z mięsem mielonym i jajkiem, dodać cebulę. Przyprawić solą i pieprzem, pamiętając żeby nie przesolić, bo boczek jest słony. Starannie wyrobić. Jeżeli masa byłaby zbyt rzadka, dosypać bułki tartej. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej [ niekoniecznie] i smażyć na oleju z obu stron na rumiano.
Mielone na obiad - jak najbardziej jestem za :) Bardzo lubię takie kotleciki :) a jak zostanie to i do kanapek pasują :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł z dodaniem boczku, muszę wyprobować
OdpowiedzUsuń