Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami

Moje nocne wypieki..jeszcze nie mogę dobrze rozpracować swojej nowej kuchenki ..wierzch ciasta upiekł się ładnie , ale jak wyjęłam z blaszki , to spód jeszcze nie był zbyt dobry..i stąd taki niezbyt pięknie wygląda...po prostu wyjęcie ciasta z keskówki i przełożenie na blachę trochę przyczyniło się do tego..ale ważne , że potem upiekło się jak trzeba..


  • 500 g mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 3 łyżki  cukru 
  • 40 g świeżych drożdży 
  • 180 ml  mleka 
  • 10 dkg margaryny 
  • 1 jajko 
  • 2 żółtka
Dodatkowo
Kruszonka

Z drożdży, mleka i 2 łyżeczek cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopioną margarynę. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ręczniczkiem, pozostawić do podwojenia objętości (około 90 minut) [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na dwie części, a następnie jeszcze na 5 części.Każdą z nich rozwałkować na kształt prostokąta , delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane kawałki ciasta posmarować serkiem. Na dwóch kawałkach ułożyć pokrojony rabarbar, a na 3 truskawki [ lub odwrotnie albo zmieszać rabarbar z truskawkami] posypać cukrem i  zwinąć roladki. Dwie [ rożne ] roladki ułożyć na dnie keksówki , a na to kolejne 3 roladki.Zostawić do wyrośnięcia na około  20-30 minut. Następnie posypać kruszonką.Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.























Uczta pod gołym niebem

Komentarze