Pomysł na bułeczki drożdżowe podpatrzyłam jakiś czas temu tutaj..a teraz nadarzyła się okazja, żeby je zrobić.Iwonka zorganizowała wspólne pieczenie ciasta na niedzielę..zaproponowała domowe drożdżówki..jestem ciekawa co inne osoby upiekły [ dziękuję za wspólne pieczenie].
Ciasto drożdżowe:
- 40 dag mąki (+ około 2 łyżki do podsypania)
 - 3 łyżki cukru
 - 3 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru)
 - 70 g masła
 - 100 ml mleka (w temperaturze pokojowej)
 - 2 jajka
 - szczypta soli
 
Masa serowa:
- 250 g twarogu zmielonego [ u mnie serek waniliowy]
 - 2 łyżki słodkiej śmietany lub mleka [ nie dałam]
 - 2 – 3 łyżki cukru
 - 2 żółtka
 - skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy [ nie dałam]
 
Lukier: [ u mnie cukier puder zamiast lukru]
- ¾ szklanki cukru pudru
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 - 1 łyżka wody
 
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlać połowę mleka i pozostawić do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski, dodać cukier, sól, wszystko razem wymieszać . Masło rozpuścić, dodać do  mąki, po czym dodać pozostałą połowę mleka, jajka i wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia.
Do twarogu dodać śmietanę, cukier i żółtka, wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać otarta skórkę z cytryny.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość około centymetra i pokroić na kwadraty lub wykrawać dużą szklanką koła.Ułożyć  na blaszce, na środku każdego kawałka ciasta zrobić mały dołek .np.kieliszkiem.W dołki nałożyć łyżeczką lub szprycą porcję sera. Drożdżówki pozostawić w ciepłym miejscu na około 20 – 30 minut, by wyrosły.Drożdżówki piec na złoty kolor około 15 minut w 180⁰C.Dowolnie udekorować.

Pycha :)
OdpowiedzUsuńOj tak..
UsuńUwielbiam drożdżówki z serem, a teraz sama będę mogła je sobie przygotować :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSay Yes to the Kitchen
Polecam...pozdrawiam również.
UsuńBardzo fajne bułeczki :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńI smaczne...dzięki również.
UsuńDziękuję Bożenko że znalazłaś czas na wspólne pieczenie. Super bułeczki.
OdpowiedzUsuńOj Dorotko...z wolnym czasem u mnie teraz to już ciężko..ale jakoś daję radę..dzięki również.
UsuńAle piękne te drożdżóweczki. Ja ostatnio jadałam głównie takie ze sklepu niestety. DO domowych się nie umywają nawet w połowie. Pyszotka! Z serem smakują ekstra. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBożenko świetny pomysł na te cudeńka :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! koniecznie muszę wypróbować i8 dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń