Deser mleczno- ryżowy

Zachciało mi się kaszki manny takiej na gęsto,ale okazało się, że kaszy manny w domu brak..ale były płatki ryżowe ..i tak oto powstał prosty i szybki do zrobienia deserek..Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego też należy spożywać mleko pod różną postacią....mogą być to serki, jogurty itd.
  • 0,5 l mleka
  • około 1,5 szkl. szkl. płatków ryżowych
  • 2-3 łyżeczki cukru
  • trochę dowolnego soku
  • kilka herbatników
Mleko z cukrem zagotować. Dodać płatki i gotować przez około 2 minuty ciągle mieszając.Ugotowane płatki podzielić na dwie części, do jednej dodać sok i wymieszać. W szklaneczkach układać warstwę płatków i pokruszonych herbatników.

Wiosenne słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.