Kolejny pomysł na śledzie ..znalazłam tutaj.
- 6 filetów ze śledzia
- 2 cebule
- słoiczek koncentratu pomidorowego 200g
- ketchup pikantny (1 czubata łyżka - do smaku)
- mały słoik papryki konserwowej (ok 300g)
- 1 łyżeczka miodu
- słodka papryka Rafex
- szczypta pieprzu
- olej do podsmażenia
Filety śledziowe w razie potrzeby wymoczyć. Następnie pokroić w paski. Cebulę kroimy w paski i usmażyć na oleju na złoty kolor, dodać pokrojoną w kostkę paprykę.Dołożyć koncentrat pomidorowy, ketchup, miód i podsmażyć całość około 5 minut. Doprawić do smaku i ostudzić. Zimną zalewę wymieszać z pokrojonymi śledziami. Odstawić na 1 godzinę do lodówki, w celu schłodzenia i "przegryzienia się " smaków.
Wygląda apetycznie. Chętnie spróbuje. :D
OdpowiedzUsuńTeż takie robię :) Pyyyychaaaa :) U mnie jeszcze tylko dochodzą do składników rodzynki.
OdpowiedzUsuń