Sałatka w rurkach

Zrobiłam sałatkę ze śledzia...upiekłam rurki drożdżowe..i pomyślałam ..a może tak napełnić rurki sałatką..no i są tak jakby marchewki nadziewane...

  • 500 g mąki 
  • 250 ml wody 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) 
  • żółtko do posmarowania
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości  0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach.

  • filety śledziowe
  • papryka czerwona, żółta 
  • ogórek konserwowy
  • cebula
  • szczypiorek
  • majonez
    Śledzie obrać ze skóry, pokroić w paseczki.Cebulę, paprykę i ogórka pokroić w kostkę.Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.Napełnić wystudzone rurki i udekorować szczypiorkiem.





    Komentarze

    1. A właśnie niedawno sprawiłam sobie foremki do rurek. Muszę je wypróbować w takim wytrawnym wydaniu, jak powyższe :) Świetny pomysł nadziać je sałatką śledziową - rewelacyjna przystawka!

      OdpowiedzUsuń

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.