Rurki drożdżowe z dżemem

No i jest drugi wariant wykorzystania upieczonych rurek drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd.
  • 500 g mąki 
  • 250 ml wody 
  • 2 łyżeczki soli 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 2 łyżki oleju 
  • 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych) 
  • żółtko do posmarowania
  • dowolny dżem
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości  0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. Wystudzone napełnić dżemem.

Wiosenne słodkości!

Komentarze