Przejdź do głównej zawartości
No i jest drugi wariant wykorzystania upieczonych rurek drożdżowych ..tym razem na słodko...u mnie z dżemem..ale można także z jakąś masą itd.
- 500 g mąki
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oleju
- 6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)
- żółtko do posmarowania
- dowolny dżem
Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba].Potem ciasto rozwałkować na prostokąt , pociąć na paski o szerokości 0,5 cm.Paski nawijać na przygotowane rurki zaczynając od węższej strony [ nie nawijać ciasta do końca rurki -wtedy jest łatwiej wyjąć rurkę z upieczonego ciasta].Posmarować roztrzepanym żółtkiem .Piec przez około 15 minut w 220 stopniach. Wystudzone napełnić dżemem.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.