- 2 1/2 szklanki mąki
- 200 ml gorącej wody (lub więcej/mniej, zależy ile mąka zabierze)
- 1 żółtko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- dowolne nadzienie
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Uwielbiam pierogi :) Twoje wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPierogi zawsze i wszędzie są pyszne . Tylko kleić mi się ich nie chce
OdpowiedzUsuń