- mięso wieprzowe
- peklosól
- sól ziołowa Rafex
- przyprawa gosposi Rafex
- przyprawa do dziczyzny Rafex
- żelatyna
Mięso pokroić w kostkę .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Przepis bardzo nie dokładny. Nie ma podanych ilości poszczegółnych składników.
OdpowiedzUsuńNo tak..i na samym początku napisałam że ilość przypraw na oko..w sumie każdy ma inne upodobania smakowe i każdy lubi inne przyprawy i może dać wedle własnego gustu.
UsuńDlaczego nie ma podanej wagi mięsa i peklo soli.????????? na oko robimy wszystko
OdpowiedzUsuńTak na oko ...
UsuńNa oko, to chłop w szpitalu zmarł.
OdpowiedzUsuńZdarza się..
Usuń