Prosta , a jaka szybka do zrobienia...drożdżówka wg tegoprzepisu i cytuję przepis w całości..a ja zwiększyłam proporcje..uznałam , że drożdżówka z 240 g mąki dla mojej rodzinki będzie za mała..Ciasto:
- 1 jajko
- 60 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 40 g świeżych drożdży
- 240 g mąki pszennej
Kruszonka:
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
W garnku roztopić masło w mleku, odstawić mieszankę do wystygnięcia. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wszystko razem rozetrzeć łyżką. Kiedy drożdże się "rozpłyną" z cukrem, do miski wbić jajko i dodawać na zmianę mąkę i lekko ciepłe mleko z masłem, mieszając trzepaczką lub miksując. Po chwili ciasto stanie się jednolite. Przelać je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na koniec wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką i włożyć do piekarnika. Piec ok. 45 minut (do zrumienienia, można też wbić w ciasto suchy patyczek - jeśli nie ma na nim surowej masy, drożdżówka jest gotowa), w temperaturze 180 ºC. Wyjąć z piekarnika i chwilę studzić w formie, następnie wyjąć na kratkę. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu, lub lekko ciepłe.
Nie wygląda na coś trudnego.. Może warto spróbować.. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny przepis
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
http://fidrygalkibackstage.blogspot.com