Chleb tostowy

Dawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj..prosty do zrobienia ..no i smaczny..
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g wody
  • 5 g cukru
  • 9 g miękkiego masła
  • 9 g soli
  • 5 g drożdży instant
Wymieszać wszystkie składniki, miksować 3 minuty na najniższych obrotach i kolejne 3 minuty na średnich. Odstawić ciasto do wyrastania na 2 godziny, składając po 1 godzinie.[moje ciasto rosło w misce Tupperware -i obyło się bez składania].Przełożyć ciasto na omączony blat, uformować  bochenek i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 1-1,5 godziny.Piec 40 minut w naparowanym piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.


















Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Akacjowy blog.

Domowa piekarenka 2015

Komentarze

  1. Właśnie piekę ten pyszny chlebuś tylko nie bardzo rozumiem co po 1 godzinie??? złożyć na pół i pozostawić dalej do wyrośnięcia??
    pozdrawiam

    Halina z Nowego.S.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, ze dopiero teraz odpisuję..ja w sumie nie składam..moje ciasto rosło w misce ..a po wyrośnieciu przełożyłam do foremki.

      Usuń
  2. Wygląda pysznie, dziękuję za dołączenie do listy, pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.