Kolejny przepis na mięsko z szynkowaru i kolejny przepis bez dokładnych ilości składników..nic nie poradzę , że wszystko robię na oko i wyczucie i potem ciężko podać ilość użytej przyprawy..a zresztą i tak każdy ma inne upodobania smakowe..
- mięso wieprzowe np.łopatka
- sól peklująca
- żelatyna
- dowolne przyprawy
Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Ile tej żelatyny dajesz bo ja 2 łyżeczki i nie bardzo wiąże,a u ciebie piękna w koło galaretka. Pozdrawiam Ewa
OdpowiedzUsuńPyszne mięsko, domowe najlepsze
OdpowiedzUsuńPyszna szyneczka, taka najlepsza :-)
OdpowiedzUsuń