Przejdź do głównej zawartości
Dziś nutella ma swoje święto..a ja zapraszam na pyszne bułeczki z dodatkiem nutelli..oczywiście można zrobić z dowolnym nadzieniem..
- 4 dkg drożdży świeżych
- 3 łyżki cukru
- 100 ml mleka
- 40 dkg mąki
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1 jajko
- nutella
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrabiać.Wyrobione - przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia[ u mnie w misce -Tupperware].Jak ciasto podwoi swoją objętość,rozwałkować i pociąć radełkiem na prostokąty.Każdy kawałek ciasta [ połowę prostokąta] posmarować nutellą, a drugą połowę naciąć wałkiem do kratkowania ciasta i zwinąć roladki, ułożyć na blaszce i odstawić na około pół godziny. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.Kiedy bułeczki podrosną, wstawić na około 25 minut do piekarnika.Po upieczeniu, wystudzić .Można posypać cukrem.
Pyszne ! chetnie bym pp jedną albo dwie sięgnęła
OdpowiedzUsuńale kusisz:) mam na nie wielkiego smaczka:D
OdpowiedzUsuńPycha, bułeczki na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuń