Wiadomo, że domowe wyroby są najlepsze...pycha...ilość mięsa zależy od wielkości szynkowaru...a przyprawy ja zawsze daję na oko...niby są proporcje np.peklosoli czy żelatyny...ale ja zawsze daję na "wyczucie " i się udaje..w sumie peklosoli nie musimy dodawać, ale bez tego dodatku mięsko jest "szare"..ale i tak smaczne..
- mięso wieprzowe
- peklosól
- dowolne przyprawy
- żelatyna
Mięso pokroić w kostkę,przełożyć mięso do robota z nożami tnącymi i chwilę "zmiksować" .Przełożyć do miski, dodać przyprawy , peklosól i żelatynę,dokładnie wymieszać. Przełożyć mięso do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na 2 dni.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
smacznie wygląda.... czy ten szynkowar mieści siew garnku o śred, 24cm? kupiłabym taki...
OdpowiedzUsuńDziękuję...rozmiary szynkowarów są różne..tutaj możesz poczytać jakie są rodzaje i rozmiary
Usuńhttp://www.tradismak.pl/pl/c/Szynkowary-praski%2C-czesci/92
czy używasz woreczki do szynkowaru?
OdpowiedzUsuńNie używam..
Usuń