Krokiety


Krokiety..moja młodsza córa lubi...pyszne były..ja też zajadałam się ze smakiem..
  • 2  jajka 
  • 350 ml mleka
  • 18 dkg mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 40 g masła [ roztopić i wystudzić]
Farsz

  • garść suszonych grzybów
  • 30 dkg kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
Dodatkowo

  • jajka 
  • bułka tarta
  • olej rzepakowy do smażenia

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować.Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką.
Grzyby opłukać, zalać wodą i chwilę podgotować.Odcedzić i pokroić.Cebulę pokroić w kostkę i lekko zeszklić na odrobinie oleju. Dodać pokrojone grzyby, odciśniętą z soku kapustę .Wszystko razem dusić, aż kapusta będzie miękka .Doprawić do smaku.Farsz rozsmarować na naleśnikach i zwijać w krokiety.Maczać w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej .Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 




Komentarze