Galareta



Mój mąż lubi galaretę, więc robię ją co jakiś czas.
  • 1/2 świńskiego łba
  • 1 golonka
  • 2 nóżki wieprzowe
  • 10 dag skórek wieprzowych
  • cebula
  • marchew
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • vegeta
  • sól, pieprz 
  • przyprawy do smaku

Głowę  i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować do prawie miękkości, wyjmując kawałki w miarę ich dogotowywania się. Mięso i warzywa po wystygnięciu mięsa usunąć kości i pokroić.Dodać do odcedzonego wywaru i jeszcze gotować przez około 5 minut, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Wylać do salaterki lub foremek na mufinki i odstawić do lodówki aby stężała.



Komentarze