Faworki

Karnawał czas chyba już zacząć...i na początek faworki..skorzystałam z tego przepisu ..tylko , że ja nie miałam zbytnio dużo czasu..więc poszłam na łatwiznę...i ..praktycznie wszystkie składniki przełożyłam do misy robota i hak wykonał całe zagniatanie..i ciasto nie odstawiałam do wyrastania..tylko od razu rozwałkowałam , pocięłam , zrobiłam z niego faworki i smażyłam we frytkownicy..Moje ekspresowe i smaczne faworki usmażyłam w ramach akcji prowadzonej na FB przez Amber.

• 0,5 kg mąki
• 1 szkl. letniego mleka
• 2 łyżki cukru,
• 10 dag margaryny
• 5 dag drożdży
• 2 jajka
• 1 łyżka spirytusu

Margarynę rozpuścić i wystudzić. Do mleka dodać rozkruszone drożdże, cukier oraz tyle mąki by ciasto miało konsystencje śmietany. Tak przygotowany rozczyn odstawić w ciepłe miejsce by podwoił swoją objętość. Do wyrośniętego rozczynu dodać mąkę, alkohol oraz jajka. Wyrabiać ciasto około 5-7 minut.Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i  wyrabiać ciasto jeszcze około 5 minut. Ciasto jest gotowe gdy odchodzi od ręki i garnka.[ ja wyręczyłam się mikserem z hakiem] .Gotowe przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.[ ja nie odstawiałam].Następnie rozwałkować na grubość około 6 -7 mm.Radełkiem podzielić na pasy o szerokości około 2,5 cm i długości około 12 cm. Na środku każdego wykonać nacięcie przez które przepleść jeden koniec paska. Uformowane faworki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienia.[ smażyłam we frytkownicy] Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać  posypane cukrem pudrem.









Karnawałowe Słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.