Już pisałam wcześniej..że z jednego ciasta zrobiłam trzy rodzaje...były lussekatter , zawijańce z orzechami i oto już trzeci pomysł z tym samym ciastem drożdżowym..tym razem z masą kajmakową...było pyszne..najszybciej zjedzone...
- 300 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki soli
- 150 g cukru
- 2 g szafranu lub kurkumy
- 750 g mąki
- mix keksowy Helio
- masa krówkowa Helio
- jajko +1 łyżka mleka do smarowania bułeczek
Mleko podgrzać, rozpuścić masło. Drożdże rozpuścić w pół szklanki mleka i dwiema łyżeczkami cukru. Dodać resztę mleka, roztopione i ostudzone masło, roztrzepane jajka i resztę składników. Wyrobić, zostawić do wyrośnięcia. Rozwałkować.Posmarować masą kajmakową, posypać mixem keksowym.Zwinąć ciasto z nadzieniem w rulon, następnie przekroić wzdłuż (zostawić około 1-2 cm od wierzchołka) i zwinąć jak warkocz. Ułożyć na blaszce , odstawić do wyrośnięcia.Później posmarować jajkiem wymieszanym z odrobiną mleka i piec w 180° przez około 20 minut.
Ten zawijaniec wyglada tak niesamowicie smakowicie, ze az mi slinka cieknie. Mysle, ze powinnam sprobowac podjac walke z tym przepisem, moze juz na te Swieta Bozego Narodzenia. Kwestia, czy mi wyjdzie tak ladnie jak na zdjeciach, nie mam zbytniego talentu do ciast. Pozdrawiam serdeczno-smakowicie!
OdpowiedzUsuń